Al voordat je kind naar school gaat valt er in de bibliotheek veel te ontdekken. Prentenboeken kijken, voorgelezen worden of zelf een boekje luisteren.

Je kind beleeft het in de bibliotheek!

Ken je BoekStart al?

Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen! BoekStart laat kinderen en hun ouders van boeken genieten.

De Voorleestrein

De VoorleesTrein is een project waarbij kinderen wekelijks thuis voorgelezen worden door enthousiaste vrijwilligers. Goed voor de taalontwikkeling en het levert leuke contacten op!

Gratis bibliotheekpas en boekenkoffertje

Ontdek de mogelijkheden van de Bibliotheek voor jou en je kindje. Elke baby krijgt van ons een gratis BoekStartkoffertje. Kom je het koffertje ophalen, dan krijg je meteen ook een gratis Bibliotheekpas voor je kleintje. Zo kun je meteen gebruikmaken van de materialen van de jeugdbibliotheek, zoals onze collectie babyboekjes. De medewerkers van de Bibliotheek geven met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes.

Meer over Boekstart

Boekjes en Babbels

Schuif elke eerste dinsdag van de maand gezellig met je (klein)kind (0-4 jaar) aan en luister naar het voorlezen, laat je inspireren door leuke voorleestips, ontmoet andere (groot)ouders en stel je vragen aan de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau Zuidzorg.

Tijdens elke bijeenkomst van Boekjes & Babbels staat een ander thema en prentenboek centraal. Er wordt voorgelezen en kinderen kunnen deelnemen aan een activiteit in het thema van het voorgelezen verhaal.

Voorleestips

 • En nu lekker slapen, Sam!

  Amy Hest, Anita Jeram

  Als mama Beer Sam naar bed brengt, moet ze nog van alles doen voordat Sam gaat slapen. Prentenboek met grote schilderingen in warme kleuren. Vanaf ca. 3 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van En nu lekker slapen, Sam!

 • Nog 100 nachtjes slapen

  Milja Praagman

  Dorus is nog lang niet jarig en mag daarom geen feestje vieren. Ze mag van haar moeder, die op de naaimachine bezig is, in lapjes knippen. Dan maakt Dorus haar eigen feestje. Prentenboek met paginagrote...

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Nog 100 nachtjes slapen

Media Ukkie Dagen

De bibliotheek is de plek waar ouders en opvoeders naartoe komen met vragen over geschikte media. Welk boek sluit het beste aan op de leeftijd van het kind? Bibliotheken richten zich steeds vaker op digitale media, zoals apps en digitale (prenten)boekjes, en de vaardigheden die hierbij nodig zijn.

Webinar gemist?


Maak jij je wel eens zorgen over de schermtijd van je kind en worstel je met het vinden van een goede balans. Kijk het webinar van Denise Bontje van woensdag 31 maart 2021 terug.

Prentenboeken

Prentenboeken zijn heel geschikt om voor te lezen aan jonge kinderen. De prachtige afbeeldingen zullen zeker de aandacht trekken.

Speciaal voor de peuters zijn er peuterboeken te vinden in de Bibliotheek die tegen een stootje kunnen.

 • AP

  verhalende en aanwijsprentenboeken voor peuters tot ongeveer 3 jaar

  Bekijk details van AP

 • AK

  verhalende en aanwijsprentenboeken voor kleuters vanaf ongeveer 3 jaar

  Bekijk details van AK

 • AJ

  informatieve (prenten)boeken voor kinderen tot 9 jaar

  Bekijk details van AJ

De prentenboeken voor de peuters en kleuters zijn ingedeeld op onderwerp. Zo zijn er boeken over het gezin, naar school gaan, dieren, zindelijk worden en andere thema’s. Die thema’s worden aangeduid met een cijfer van 1 tot 21 op de zijkant van het boek. De betekenis van de cijfers vind je terug op onze jeugdafdeling.

Mediawijsheid

Als ouder of opvoeder vraag je je regelmatig af of je het goed doet. Hoe ga je bijvoorbeeld om met media? Wat is goed voor je kind?

Op de website Mediaopvoeding.nl geven deskundigen per leeftijdsgroep antwoord op al je vragen over kinderen en media. Kijk eerst of je vraag al eerder gesteld is. Dat kan door te klikken op zoek een vraag. Staat jouw vraag hier niet bij? Stel je vraag dan aan een deskundige via de website.

Voorleesfilmpjes

Lees alles over de Kinderboekenweek

Bekijk de voorleesfilmpjes van de Voorleeshoek, Bereslim, SchoolTV en Wepboek. Log in met je Bibliotheekaccount en geniet onbeperkt van mooie filmpjes!

Lezen én luisteren

Download de online Bibliotheek-app

Waar je maar wilt e-books lezen en boeken luisteren? Het kan met de  online Bibliotheek-app. Download hem snel en log in met je Bibliotheekaccount.