Zwelgen in schoonheid

19 nov

Lezing door dr. Ger Jacobs.

Halverwege de achttiende eeuw keek de Europese culturele elite met grote interesse naar de resultaten  van de opgravingen in Pompeï en andere door de lavastroom in de eerste eeuw na Christus bedekte steden. De schoonheid van de kunstschatten die boven de grond kwamen, sloegen in als een bom en werden een bijna onuitputtelijke inspiratiebron voor schilders, beeldhouwers en dichters.

Onder de adel en de hoge geestelijkheid  ontstond  een regelrechte verzamelwoede, opdrachten werden verstrekt en in hun paleizen werden kunstgalerijen ingericht. Kunstenaars streefden naar het uiterste in schoonheid, nóg verfijnder dan de opgegraven werken van  de Grieken en Romeinen. Met nog meer naakt, zij het wel met een tikje preutsheid. Het neoclassicisme werd geboren en breidde zich als een inktvlek uit over heel Europa. 

Het Amsterdamse Hermitage Museum biedt haar bezoekers tot 13 januari 2019 een eigentijdse Grand Tour langs ruim zestig klassieke sculpturen, schilderijen en tekeningen van vijfentwintig toonaangevende kunstenaars uit de 18e eeuw,  waaronder de wereldberoemde beelden van De Drie Gratiën en Amor en Psyche. Kunsthistoricus dr. Ger Jacobs zal met zijn lezing verslag doen van zijn bezoek aan de tentoonstelling.  

Aanmelden via: receptie@cultuurspoorbest.nl.

 

14:00 - 16:00
Prijs: € 5,00