Lezing: de kracht van Rembrandt

28 mrt

2019 is het jaar van Rembrandt. 350 jaar geleden is Rembrandt overleden en dit feit wordt met een groot aantal tentoonstellingen en andere activiteiten over Rembrandt en de Gouden Eeuw in heel Nederland het gehele jaar door gevierd.

Hoe komt het dat zijn werk vrijwel iedereen aanspreekt?

Op deze avond zullen we met elkaar aan de hand van een aantal schilderijen, onderzoeken wat Rembrandts werk nu zo bijzonder maakt. Juist in zijn schilderijen kun je zien wat een fantastische verteller Rembrandt is. Als geen ander weet de schilder je mee te nemen in een verhaal. Hoe krijgt hij dat voor elkaar? En waarin verschilde hij van zijn tijdgenoten? Rembrandt heeft misschien wel vroeg in zijn carrière de toon gezet, maar schroomde niet om zijn eigen weg te gaan en tegen de heersende stroming in te gaan. Dat leidde tot verdieping en concentratie in zijn latere werk.

Rembrandt was een virtuoos tekenaar. De tekeningen zijn zelden als voortekeningen voor schilderijen of etsen bedoeld. Hij maakte zijn tekeningen vooral om te oefenen, zodat hij allerlei onderwerpen en situaties uit het hoofd kon tekenen. In sommige tekeningen zie je Rembrandt denken. 

Mocht u al op pad willen gaan om Rembrandts werk zelf te bekijken, het Rijksmuseum presenteert, voor het eerst in de geschiedenis, een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt uit eigen collectie (t/m 10 juni).

In het Fries Museum in Leeuwarden kunt u de tentoonstelling zien over Rembrandt & Saskia: liefde in de gouden eeuw (t/m 17 maart).

Deze lezing wordt gegeven door Jenneke Lambert. Zij is verbonden aan het Van Abbemuseum en heeft jarenlang cursussen gegeven aan HOVO-Brabant.

Bijwonen
Het bijwonen van deze lezing kost € 7,50 per persoon. Graag vooraf aanmelden via receptie@cultuurspoorbest.nl of persoonlijk aan de receptie van CultuurSpoor. 

19:30 - 21:30
Prijs: € 7,50