Expositie: Batik is art, Batik als kunstwerk

Van 30 maart tot 29 april

30 mrt

Sabine Bolk (1984) is een beeldend kunstenaar en verdiept zich sinds 10 jaar in Batik, de Indonesische textielkunst. Ze laat zich hierbij niet alleen inspireren door de techniek, maar vooral door de patroonleer, de filosofie van Batik. Op haar blog De reis naar Batik doet zij verslag van haar ontdekkingen, haar onderzoek en reizen.

Sinds 2009 is Batik UNESCO immaterieel cultureel erfgoed van Indonesië. De Javaanse Batik is nu bijna 10 jaar beschermd erfgoed, maar staat als ambacht nog altijd onder druk. Dit komt o.a. door imitatiebatiks, goedkoop geprinte stoffen met batik-motieven. Deze zogenoemde ‘Batik Print’ heeft helaas weinig te maken met de prachtige handgemaakte Batik Tulis.

Batik is niet alleen een stof, een techniek of een motief, het is een filosofie; een taal in patronen die je kunt dragen. Het zou eeuwig zonde zijn als deze taal verloren gaat!

 

Voor de Indonesische Culturele Maand, 30 maart t/m 30 april, maakt Sabine Bolk eenexpositie met het (sub-)thema ’Batik is Art, Batik als kunstwerk’. De aanleiding om dit als (sub-)thema te nemen is dat er een kruisweg, statie, die is gevonden in een klooster van de Broedercongregatie OLV van de 7 Smarten te Voorhout die Stichting Hibiscus, tentoon gesteld mag worden. Sabine kwam met het idee om het fenomeen ‘batikkunst’ verder toe te lichten. Ze belicht in deze expositie een deel van batik dat doorgaans niet in de batik-historie of batik-literatuur vermeld wordt, namelijk de batik-schilderijen.

Batik-schilderijen zijn een fenomeen wat vanaf de jaren ’70 op vele plekken in Indonesië werd beoefend. Het was een alternatief op de bekende batik als sarong of kledingstuk en vaak bedoeld voor de toeristenmarkt. Het werd een stroming binnen de batikkunst en ontwikkelde zich op hele eigen wijze.

10:00 - 16:40
Gratis